Tjäna pengar på ditt spelintresse

Gillar du att spela datorspel och vill göra en karriär av det? I dagens samhälle finns det faktiskt flera olika saker du kan göra som gör att du kan tjäna pengar på din hobby även om du inte har de färdigheter som krävs för att bli speldesigner. Här kommer några idéer kring vad du kan göra.

Starta ett företag

Det första du behöver göra är att starta ett eget företag. Om du ska leva på spel kommer du med stor sannolikhet behöva jobba som frilans åtminstone under perioder. Det innebär givetvis en del administration; kontakt med myndigheter, revisorer med mera. Som tur är finns det bra hjälp att få. Kolla till exempel in tjänsten Precisely där du kan få hjälp med avtalshantering. Det är en av de svårare delarna med att driva företag, särskilt om man är en liten spelare. Precisely ser till att du har koll på alla dina avtal och har tydliga papper på vad det är som gäller. Om ni är flera som jobbar tillsammans i varsin firma eller en gemensam så kan ni hålla koll på all administration där.

Bli youtuber

Det är många som skapat en karriär på Youtube och börjat tjäna mycket pengar. Spel är en av de starkaste nischerna där och en av de saker det är lättast att tjäna pengar på. En av mediets största, Pewdiepie, började med att kommentera spel och tjänar idag oerhörda 12 miljoner dollar om året. Om du är nystartad är det dock vettigt att först satsa på att kunna få ihop tillräckligt för att kunna ta ut en lön. Men om du kommer upp i Pewdiepie-siffror blir det extra viktigt att ha koll på avtalen i ditt företag.

Starta ett lag inom e-sport

E-sport är ett snabbt växande fenomen. Idag tjänar stjärnorna inom sporten stora pengar, vilket är imponerande med tanke på att det här var ett marginaliserat fenomen för bara några år sen. Det du behöver är givetvis att vara väldigt bra på något av de spel som är mest populära. Men du behöver också ett lag bestående av folk som är lika bra som du. Även här är det bra att redan tidigt se till att skriva och dokumentera avtal så att ni har på pränt hur intäkterna ska fördelas i framtiden.

Bli speljournalist

Att skriva om spel är ett annat sätt att tjäna pengar. Det finns flera olika speltidningar och onlinepublikationer som du kan kontakta om du vill slå dig in i den här branschen. En fördel är att det inte brukar krävas någon formell journalistutbildning för att jobba med speljournalistik. Du behöver däremot vara bra på att skriva och ha en ingående kunskap om branschen. Ett bra tips kan vara att du sätter dig in i någon nischad del av spel, som till exempel hur ekonomin fungerar i de olika spelbolagen. Då kommer du ha ett försprång framför andra hugade speljournalister.