The Witcher 3: Wild Hunt

Ett spel som kanske slår resten av de ovannämnda får man ändå säga är Witcher 3, från den polska spelutvecklaren CD Projekt Red som visat sig vara ett gäng att räkna med. Likt Skyrim utspelar sig detta i en helt öppen värld, men eftersom spelet kom ut senare än Skyrim är dess grafik dessutom riktigt bra och modern.

Spelet är brutalt och definitivt inte för barn. Således har det 18-årsgräns, vilket förstås många av de ovan nämnda spelen har. Vi får spela som Geralt, en monsterjagare, när han letar efter sin dotter Ciri. Som i så många andra fall handlar det även här i slutänden om att rädda världen från en ond makt.

Storyn är gripande på en nivå som nästan är i klass med Final Fantasy VII och eftersom grafiken är mer realistisk (tack vare modern teknik och stilistiska val) blir spelupplevelsen verkligt filmisk. Vi bryr oss verkligen om hur det går för Geralt och de andra. När våra val har verkliga konsekvenser i spelvärlden, såsom exempelvis när en baron begår självmord för att (om vi väljer att) förstöra hans rykte. Sådant får spelet att kännas i bröstet.

På både gott och ont är storyn minst lika lång som den i Grand Theft Auto V och därför har många i spelets målgrupp kanske inte tid att spela igenom det helt och hållet. Åtminstone inte i närliggande sittningar. Detta är lite synd eftersom det är just i sådana maratonsittningar som man verkligen kan gå upp i spelet helt och på sätt och vis bli Geralt och faktiskt rädda världen.

Men ett spel är ett spel och det går så klart att dela upp upplevelsen efter ens eget schema. Det finns ju en sparfunktion, tack och lov. Så av alla spel vi gått igenom här är nog detta det som är det allra bästa. Detta och Final Fantasy VII.