3 dataspelsklassiker från 90-talet

90-talet var ett dynamiskt årtionde för datorspelsutvecklingen. Årtiondet började med tvådimensionella, pixelerade och rutformiga spel i upplösningen 640 × 480 pixlar. Vid slutet av 90-talet hade grafiken gått över till en mjukare och mer detaljrik grafik, där fullfjädrad 3D-grafik börjat få genombrott, och med upplösningarna 800 x 640 och 1024 x 768 som nya standarder.

[IMAGE=eTXsgobkXvIM.jpg]

Tre PC-spel från en tid då tekniken var enklare jämfört med nu presenteras här för den som vill testa lite “old school”. Tekniken var mer begränsad men spelen är fyllda med kreativitet och genuinitet som lätt kompenserar den tekniska kvalitetsskillnaden.

[IMAGE=cvSTJJbTDUK0.jpg]

The Settlers II (1996)

[IMAGE=ejfmcXdwZRt8.png]

Blue Byte släppte år 1996 ut realtidsstrategispelet [The Settlers II: Veni, Vidi, Vici: https://www.gog.com/game/the_settlers_2_gold_edition] som direkt blev en succé och klassiker. Spelet har ett avslappnande tempo som kännetecknas av att bygga, förvalta ekonomin, föra krig, och framförallt beskåda dess små komiska figurer som påminner lite om smurfarna. Varje klass av figurer, låt oss säga smeder, har ett visst utseende och stil som är kul och originell. Många anser det vara det bästa spelet i Settlers-serien trots att det skapats hela sex ytterligare i spelserien efter tvåan.

Leisure Suit Larry 6: Shape Up or Slip Out! (1993)

Leisure Suit Larry 6: Shape Up or Slip Out! skapades 1993 av huvudsakligen spelutvecklaren Al Lowe och publicerades av Sierra Entertainment. Detta lättsamma peka-och-klicka spel innehåller en kombination av äventyr, pussel och fräck humor. Huvudkaraktären Larry Laffer är en medelålders, knubbig och flintskallig nörd som anstränger sig och ofta misslyckas med att dejta attraktiva kvinnor. Han är dock stundvis charmig och påhittig med sina repliker.

Vid första anblick kan spelet verka enkelt och linjärt, dock behövs fiffighet för att lösa spelets varierade pussel. Under spelets gång samlar spelaren in olika objekt, såsom nycklar och tändstickor, som kan användas för att lösa pusslen på ett kreativt sätt. På tal om fiffighet och pussel, klicka in på e-kurser här: https://www.kompetensexpress.se, för att varva spelande med lärande inom en rad ämnen som kommer utveckla din professionella karriär.

Lords of the Realm II (1996)

Publicerat 1996 av Sierra Entertainment och utvecklat av Impressions Games. Precis som tidigare nämnda spel är strategispelet Lords of the Realm II ett spel som även det saknar magi och övernaturliga element. Icke desto mindre har spelet en magisk dragningskraft på grund av sin kreativitet och mångfasetterade spelstil. Spelet är turordningsbaserat och varvar å ena sidan ett lugnt speltempo med strategiskt tänkande, å andra sidan med rytmiska och taktiska bataljer. Spelets handling utspelas under medeltiden, närmare bestämt år 1265, då kungen har dött och målet är att besegra dina motståndare i kampen om vem som ska bli kung. Det finns fyra motståndare med olika personlighet och spelstil: Baronen, Knekten, Biskopen och Grevinnan. Till exempel är Baronen en skicklig och kalkylerad förvaltare medan Knekten är en tapper och taktisk fältherre.