Don’t Starve

Don’t Starve är ett videospel som ursprungligen släpptes 2013 till datorer men som sedan dess har portats till både Xbox, Playstation och Nintendo Switch. Det har även kommit en Don’t Starve: Pocket Edition för iOS och Android.

Det är inte alltid speltitlar är så tydliga som i detta fall, men titeln “Don’t Starve” avslöjar verkligen vilken typ av spel det här är. Det handlar med andra ord om ett ganska klassiskt överlevnadsspel där man måste samla mat för att inte svälta ihjäl. Crafting brukar också vara en av grundmekanikerna i ett överlevnadsspel och så är fallet även här. Bland det första man måste lära sig är att göra upp en eld och till detta behöver man samla stenar och trä. Enklast är det om man först craftar en yxa, så man kan hugga ner träd och på så vis få snabb tillgång till stora mängder ved.

I mörkret lurar döden

Det finns nämligen en dygnscykel i spelet och när natten kommer så blir det praktiskt taget becksvart. Då gäller det att ha fått fart på sin brasa och även se till att ha samlat tillräckligt med ved för att hålla elden brinnande ända tills det ljusnar igen. I mörkret lurar nämligen faror och ger man sig ut för långt i mörkret blir man inte långlivad.

För att kunna överleva på längre sikt gäller det att bygga sig ett mindre fort, för att hålla ovälkomna element borta. Här finns inget Byggmax att handla hos, utan man måste hitta byggmaterial ute i naturen och sedan lära sig bygga skyddande barriärer, murar, fällor och annat.

Stiliserad 2D-grafik

Vad som gör att Don’t Starve sticker ut bland alla andra överlevnadsspel är till stor del den handritade 2D-grafiken som påminner mycket om karaktärerna i Tim Burtons filmer. Indieutvecklaren Klei Entertainment, som ligger bakom Don’t Starve, har även släppt flera DLC:n och uppföljare till det populära spelet. Bland annat Don’t Starve Together som introducerar ett tvåspelarläge och Don’t Starve: Shipwrecked där man är skeppsbruten ute till havs och måste ta sig fram mellan olika öar.

För att överleva på lång sikt gäller det att både gillra fällor för att fånga djur och odla grödor av olika slag. Det går dock inte att lägga maten på lager hur länge som helst eftersom den blir förstörd efter ett tag, så det gäller att vara strategisk.