Aktivera hjärnan med hjälp av dataspel

Att aktivera hjärnan med lek och spel är sunt för hjärnans utveckling. Faktum är att barn som leker lär sig att bygga, experimentera och lösa problem. Den främsta fördelen med barn som spenderar tid på att leka är den kognitiva utvecklingen. Detta hänger samman med att lek helt enkelt behövs för en sund utveckling av hjärnan.

I själva verket är lärande genom lek det viktigaste sättet för barn att utvecklas och lära sig färdigheter och problemlösning – egenskaper som kommer att vara viktiga i vuxenlivet. Allt mer företag inser vilka fördelar lek och spel ger, inte minst företag som Medtryck Sverige AB. Precis som de själva nämner så har lek- och spelprodukter en rad fördelar och de bästa spelen inger lugn. Kika här https://medtryck.com/ på deras sortiment av lek- och spelprodukter för att skaffa underhållning och utmaningar var du än är.

De senaste decennierna har en ny spännande form av lek uppstått genom dataspel och TV-spel. Dataspel kan i likhet med konventionella spel ge många konkreta fördelar för barns utveckling. Det kan även vara ett underhållande sätt för att stimulera kognitiva förmågor hos vuxna, se på följande exempel:

  • Stimulerar hjärnan.
  • Utvecklar färdigheter för problemlösning.
  • Är avslappnande och lindrar stress.

Här presenteras ett antal fördelar för hälsan med att spela dataspel, vilka är särskilt fördelaktiga för barn. Läs vidare!

Topp 6 fördelar med att spela dataspel

1. Förbättrar finmotoriska färdigheter – Dataspel har fördelen att kunna förbättra dina finmotoriska färdigheter och få god kontroll över händer och fingrar. Att spela dataspel kan till och med fungera som sjukgymnastik för personer drabbade av stroke. Vidare kommer spelande göra dig snabbare på att utföra finmotoriska aktiviteter och med färre misstag.

2. Ökar hjärnans gråa hjärnsubstans – Dataspel fungerar som träning för sinnet och kommer att med tiden öka den gråa hjärnsubstansen. Det innebär att hjärnan förbättras inom en rad aspekter som minne, muskelkontroll, antalet nervkopplingar och rumslig navigering.

3. Utvecklar sociala färdigheter – Stereotypen om att de som ofta spelar dataspel är blyga kan inte vara längre bort från sanningen. Snarare är det tvärtom, att regelbundna spelare utvecklar och förbättrar sina sociala färdigheter. Enligt studier är spelare bättre på att bygga relationer, prestera akademiskt och är mer benägna att ha goda sociala färdigheter.

4. Gör dig fysiskt aktiv – Spelutvecklare har tagit dataspel till en ny nivå med VR-spel, det vill säga dataspel gjorda för virtuell verklighet. Denna innovation innebär att spelare behöver röra och förflytta på sig fysiskt.

5. Lindrar stress och höjer humöret – Dataspel kan höja humöret och vara avkopplande. Det kan till och med ge bättre hjärtrytmer, något som visar hur effektivt spelande är i att lindra stress.

6. Är ett roligt sätt att lära sig nya saker – Ett av de främsta fördelarna med dataspel är att barn blir motiverade att lära sig. Det motiverar barn att förbättra sina läs- och matematikfärdigheter, lära sig om gåtor, politik, världshistoria och många andra områden.