Generation Zero

Om man ska beskriva spelet Generation Zero för någon som aldrig sett det skulle man kunna säga att det är som ett Simon Stålenhag-konstverk i spelform. Det är svensk landsbygd i slutet av 1980-talet med stora robotar som vandrar omkring utomhus. När spelet visades upp för första gången var det många som trodde att den svenska utvecklaren Avalanche, som ligger bakom spelet, hade inlett ett samarbete med Stålenhag, eftersom spelet påminner så starkt om hans konstverk. Avalanche har dock hela tiden förnekat att de skulle ha inspirerats av Stålenhag.

[IMAGE=fKWXcVdEB0DO.jpg]

Generation Zero är en förstapersonsskjutare och det börjar med att man finner sig strandsatt någonstans ute i den svenska skärgården. Det går att spela antingen solo eller i co-op med upp till tre ytterligare spelare vid sin sida som hjälper till att skjuta mördarrobotarna man stöter på.

[IMAGE=bYp9RYbBqqgW.jpg]

Svenskt 80-tal

Vad som gör detta spel unikt är den svenska settingen och kontrasten de futuristiska mördarrobotarna skapar. Som svensk är man mest van vid att spel utspelar sig i USA eller liknande och det blir därför mycket igenkänning när man får se typiskt svenska saker och miljöer i ett spel, i synnerhet om man växte upp 1989, vilket är det år då spelet utspelar sig.

Har man en gammal dator som inte riktigt orkar med att driva spelet med grafiken uppdragen till max så kan man behöva investera i ett nytt grafikkort eller rent av en helt ny dator. Då enbart ett grafikkort brukar gå på några tusenlappar kan man vid behov låna en slant via sajter som Lånakuten där olika långivare för snabblån listas och jämförs. Nöjer man sig med att spela i upplösningen 1080p och inte kräver stadiga 60 fps (bildrutor per sekund) kan man dock komma undan även med ett lite äldre grafikkort.

Spelet ser lyckligtvis väldigt vackert ut även fast grafikinställningarna inte är maxade. Det är mycket tack vare att spelet använder sig av den av Avalanche egenutvecklade spelmotorn Apex, det vill säga samma motor som bland annat driver deras påkostade spelserie Just Cause. Spelmotorn är särskilt lämpad för stora utomhusmiljöer och det blir ofta väldigt vackra scener då man går omkring i solnedgången eller kanske en mörk natt med bara det bleka månskenet som lyser upp omgivningen.

Många buggar

Tyvärr dras spelupplevelsen ner en del av flera buggar och när det släpptes fick det rätt svala betyg. Sedan dess har dock utvecklarna fortsatt att släppa uppdateringar och lyckats höja snittomdömena på Steam till “Väldigt positiva”, från att tidigare ha varit “Blandade” med många negativa omdömen. Vändningen skedde i och med den senaste uppdateringen i oktober där “Rivals” introducerades. I samband med detta sänktes priset på spelet permanent med 10 euro och man fick dessutom spela det gratis över en helg för att prova på det innan man eventuellt köpte det.

I samma veva släpptes även en uppdatering som introducerade “Rivals” och nya, experimentella vapen i spelet. Tidigare uppdateringar har lagt till cyklar och förvaringsboxen “Plundra” (inspirerat av IKEA:s namn) där man kan lagra saker som inte får plats i inventariet. I nästa uppdatering väntas en helt ny ö att öppnas upp.