Grand Theft Auto 5

Det finns inte mycket som slår Grand Theft Auto V vad gäller möjligheten att leva rövare i en riktigt snyggt byggd open world. Rockstar har lagt enorm möda på detaljer för att få San Andreas att komma till liv. Det känns verkligen som att vi rör oss i en skev men likväl verkligheten närliggande kopia av Los Angeles. Allt från katter som jamar åt en när man kommer för nära dem i en unken gränd till jetplanen som flyger förbi långt ovan våra huvuden och en skottlossning mellan ett gäng förbrytare och en knubbig polis.

En vanlig dag kan börja med att man tröttnat på sin bil och helt enkelt bara stoppar en annan, river ut dess förare ur hytten och sätter sig vid ratten. Om föraren gör motstånd är det bara att slå ner hen. Om oturen är framme kanske polisen ser en göra detta, men då är det å andra sidan bara att försöka fly alternativt att skjuta dem. Det värsta som kan hända är att man antingen åker dit eller blir dödad, men eftersom det är ett spel är man benen igen redan nästa dag, om än lite fattigare (i spelvaluta). Om man vill jobba lite mer långsiktigt kan man investera i fastigheter, både privata och kommersiella. Bara fantasin sätter gränser för det imperium man kan bygga om man har lust, tid och dedikation. Om man vill ta det steget längre kan man även spela GTA V Online.

I Grand Theft Auto V, som i fallet med de föregående spelen i serien, får man verkligen utlopp för sina lite mörkare fantasier, om man så önskar. Eftersom det är just ett spel sker alltihop helt riskfritt, vilket är fantastiskt. Säkert är spelet en god stresshanterare för många. Att få köra så snabbt man vill och göra det man vill, hur man vill, lagligt eller inte.

Det skadar inte heller att storyn, som är minst 50 timmar lång, är i klass med vilken Hollywoodfilm som helst. Karaktärerna är oförglömliga även om de stundvis är nästan karikatyriskt onda. Framförallt Trevor. Men det är samtidigt manusets svarta humor som gör spelet så starkt. Det fungerar som en satir över vår samtid och de aspekter av våra personligheter, våra mörkaste önskningar, som vi inte gärna hålls vid. Spelet är ett bra exempel på hur långt spelmediet har hunnit komma sedan dess linda. Sedan innan Sonic och innan dess i “förhistorien”.