Shadow of the Colossus

Shadow of the Colossus är ett speciellt spel. För många framstod det säkerligen som märkligt när det kom. En ung man som rider omkring på en häst i en till synes övergiven sagovärld och kämpar mot jättar. Knappt någon story utöver detta. En kort hint om en förlorad kärlek som man letar efter, men inte mycket mer än så. Mest bara gå, springa eller rida omkring. Samt slåss.

Dessa ofantligt stora jättar, med omsorg modellerade i minst lika imponerande miljöer förförde många av oss. Inte helt främmande från den nästan meditativa stämning man kunde hamna i av att spela Motocross Madness. Det är nästan som en genre i sig – spelet som en bubbla och sinnestillstånd. Spelet som en plats där man får vara ifred en stund, där man får ta det lite lugnt.

Men just eftersom spelets story är minst sagt suggestiv, är det svårt att skriva något om den. Den är som mer av en känsla, en plats, en längtan än ett epos. Det finns ju knappt ens någon dialog. Det går visserligen att skriva spaltmeter om spelets grafik, som dessutom nyligen kommit ut i en remastered version, men det är bättre att se det med egna ögon. Det gäller även ljudmiljöerna, som helt enkelt bara måste höras. De har någon slags ekande tomhet som är oslagbar.

Det är således att förklara hur bra detta spel är men det är det och det bör verkligen prövas. I all sin suggestiva prakt är det en verklig klassiker och vi ska vara tacksamma att spelutvecklarna tog detta från idé till verklighet. Shadow of the Colossus är ännu ett ypperligt exempel på vad man kan göra med spelmediet.

Exempelvis skulle en spelfilm med så här lite handling knappt gå att se. En biopublik är inte van vid att sitta och se hur en karaktär färdas från en plats till en annan i flera timmar. Långdragna och dramatiska strider är publiken visserligen van vid, men det är inte samma sak här. Tack vare miljöerna och stämningen är det något nästan kärleksfullt i mötena med dessa monster. Den lilla pojken mot den stora jätten, i bästa David och Goliat-anda. Magiskt och melankoliskt.

Ett spel som du genast bör spela igenom om du inte redan gjort det. Shadow of the Colossus är allmänbildning.