Streama spel

Ju längre teknologin kommer och ju fler möjligheter som dyker upp, desto vanligare blir det att streama när man spelar ett spel, vare sig det rör sig om ett gammalt klassiskt TV-spel eller en online-turnering i poker. Möjligheterna är många, både för de som skapar material och för de som tar del av det.

Juridiken

I vissa fall kan det vara problematiskt med juridiken och denna möjlighet att dela med sig av sitt spelande. Spelföretaget Nintendo var under en period väldigt emot att deras produkter skulle spridas på det sättet och ville gärna förbjuda möjligheten för folk att spela deras spel och visa det. Det finns dock begränsningar i hur långtgående detta kan vara, och enligt lagen om “Fair Use” så går det inte att stoppa så länge det sammantagna materialet som sänds ut är så pass förändrat att det inte längre går att hävda “copyright”. Ett exempel är en person som streamar sitt spelförlopp men samtidigt filmar sig själv och pratar med sin publik. Det är en snårig djungel av juridik men den är någorlunda utarbetad för att hitta en gemensam punkt där både utvecklarna av spelen och de som spelar dem ska vara nöjda.

Driva en plattform

Det finns många plattformar för att dela sin spelupplevelse med andra, Twitch och YouTube är de ledande inom kategorin. YouTube har flera möjligheter och var från början enbart en vieodelningsplattform, Twitch har dock alltid varit en renodlad streamingsida och det har varit till stor hjälp för dem med att bygga upp sin användarbas.

Men att komma igång med en plattform som Twitch är inte alltid så enkelt och det kräver ett stort kapital. Att dra nytta av ett företagslån hos Qred.com kan vara ett måste i vissa fall, för det är inte många som har allt kapital som behövs. Kostnaderna kan röra sig om allt ifrån att programmera plattformen så att den funkar som den ska till att införskaffa de faktiskt nödvändiga hårdvarorna som behövs, servrar och hårddiskar med mera.

Men att starta upp är bara början. Att faktiskt driva plattformen och hålla den igång, underhålla den och gärna utveckla den vidare och förbättra funktioner är ett enormt arbete. Många gånger är det inte en enda person som har alla dessa kunskaper, eller tiden, utan det är flera personer involverade i projektet. Detta innebär att det även är viktigt att hitta en balans mellan kostnad för drift och de avgifter de tar ut. Just inom denna kategori så är en vanlig finansieringsform reklam, som spelas upp före och under en stream.